Обезщетение при катастрофа на моторист в дупка по пътя

12.07.2023

През 2014 г. към нас се обърнаха Б.Ц., която беше загубила баща си в пътно - транспортно произшествие.

При ремонт на пътен участък, който е бил без нужната сигнализация в тъмната част на деня и по време на дъжд при движение моторът попада в дупка на пътя (изрязано парче асфалт с остри ръбове) пълна с вода. Дупката е на практика невидима. При излизане от дупката предната гума на мотора се удря в ръба, което води до завъртане на мотора с водача и падане. При падането цялата енергия от удара се поема от каската, което води до тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота.

Мотористът се е движел със съобразена скорост, моторът е бил технически изправен, но пробата за алкохол е установила концентрация от 0.7 промила алкохол в кръвта. 

С помощта на кантората ни Б.Ц. успява да получи справедливо обезщетение. Върховният касационен съд с Решение № 60155 от 16.08.2021г. по гр.д.3441/2020 г. уважава изцяло претендирания от нас размер на обезщетение за претендираните болки и страдания от наследника на починалия в размер на 100 000 лева, определен от съда за справедлив спрямо икономическата обстановка към момента на настъпване на злополуката - средата на 2014 г. Сумата е намалена с 10% поради прието то съда съпричиняване, тъй като към момента на злополуката мотористът е бил под въздействие на алкохол, тъй като е карал с над разрешената концентрация на алкохол в кръвта - 0.7 промила. Това е най-ниският процент съпричиняване при установена употреба на алкохол, който ни е известен в практиката на ВКС.

Благодарение на действията на кантората ни, присъдената сума е събрана веднага след приключване на делото, заедно с присъдените лихви от Агенция пътна инфраструктура, които са стопанисвали конкретния пътен участък. Обезщетението никога не може да компенсира загубата, но осигури възможност на Б.Ц. да продължи образованието си в чужбина и да има финансово спокойствие докато започне да се справя сама с живота. Към настоящия момент с получената сума Б.Ц. успешно завършва образованието си в чужбина и започва да се справя успешно сама и ние ѝ желаем успех.

Водещите адвокати по заведените искове са адв. Георги Вълев и адв. Боян Лимберов.