Командировъчни на стюарди и стюардеси в „България Еър“

27.07.2023

Към екипа ни се обърна Х.Т., която заемаше длъжност като младша стюардеса в „България Еър“. Клиентката ни срещна трудности с работодателя си, по отношение изплащане на командировъчните средства, които й се дължат като част от екипажа на въздухоплавателно средство.

В съдебния процес, установи се, че работодателят Авиокомпания „България Еър“ е издал заповед, съобразно която на стюарди и стюардеси се изплаща по-малко, от предвиденото в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Съобразно тази заповед, работодателят е изплащал в пъти по-ниски размери на командировъчните средства.

Съдът призна тази заповед за незаконна, като посочи, че на стюардите и стюардесите се дължи не по-малко от 55 евро на ден, съобразно разпоредбите на Наредбата.  

С текстът на решението можете да се запознаете тук.

Ако и Вие заемате длъжност в авиокомпания като стюард или стюардеса и получавате по-малко от 55 евро на ден за командировъчни средства, не се колебайте да се обърнете към екипа ни за съдействие.

За доказване на претенциите Ви е необходим график, от който да се установи какви курсове/полети са извършвани. Дори и да не разполагате с такъв, той може да бъде служебно изискан от съда, придружен с дневник на полетите.

Давността е 3-годишна, считано от датата, на която е следвало да получите командировъчните средства – това е обикновено датата за плащане на работната заплата в следващия месец.