Как да постъпим при теч в имота ни, когато причината е в имота на съседите?

30.08.2023

Към екипа ни се обърна С.С., чийто имот беше продължително време наводняван в резултат от бездействието на съседите ѝ да ремонтират тръбата в банята в апартамента над този на С.С.

В резултат от теча, в апартамента на С.С. се беше появил мухъл, мазилката се лющеше, а мебелите бяха изгнили от постоянната влага и се налагаше в апартамента да се направи ремонт.

Веднага щом С.С. дойде при нас, заведохме т.нар. “Негаторен иск” срещу собствениците на горния апартамент, чието бездействие беше довело до теч и в апартамента на С.С. , с който поискахме от съда да ги осъди да извършат ремонт в апартамента си за своя сметка и да отстранят теча. Заедно с това, заведохме и иск за обезщетение за вредите, причинени на С.С. в резултат от теча, изразяващи се в средствата за боядисване и ремонт на апартамента и подмяна на мебелите.

След като по делото беше приета експертиза, която установи, че причината за теча в апартамента на С.С. се намира именно в горния апартамент, съдът осъди собствениците му да отстранят теча в банята си за своя сметка, както и да  заплатят на С.С. обезщетение за причинените вреди.

С текстът на решенето можете да се запознаете тук.

Ако и Вие имате сходен проблем и съседите Ви отказват да отстранят проблема, не се колебайте да се обърнете към екипа ни за съдействие.

Давността за обезщетение за вреди е 5-годишна, считано от датата, на която са настъпили вредите.