Дисциплинарно уволнение

09.02.2020

Вашият въпрос:

искам да попитам мога ли да бъда уволнен а случаят е следния работя почти 10г без провинения без никакви наказания в голяма верига магазини случи ми се следното в магазина всяка с тока която е с силно повредена опаковка се бракува и изхвърля по същия начин аз взех 4 броя батери който бяха за изхвърляне не знам за какво ми беше тази глупост но я направих за което много съжалявам но е късно видяли са ме гледали са видео записа и ме освободиха от работа веднага нищо не казаха питах какво следва дисциплинарно наказание или уволнение да изчакам решение от София от централата но вероятно уволнение

Нашият отговор:

При определяне на дисциплинарното наказание  работодателят следва да съобрази тежестта на извършеното,обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя . Процедурата по налагане на дисциплинарно наказание е строго формална и ако някое от изискванията на закона не е спазено, заповедета за наложеното наказание подлежи на отмяна.

Бихме могли да Ви дадем по-конкретен отговор след като имаме заповедта, с която Ви налагат дисциплинарно наказание. Следва да имате предвид обстоятелството, че трябва да ангажирате защитата си своевременно, тъй като имате кратки срокове за обжалване на наложеното дисцплинарно наказание - 2-месечен срок за отмяна на наложено дисциплинарно наказание "уволнение", и 1-месечен за отмяна на "забележка" или "предупреждение за уволнение". Срокът започва да тече от момента на връчването на заповедта, с която Ви е наложено дисциплинарното наказание.

Кантората ни е специализирана в представителство по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!