ПТП и иск на работодателя за удръжка от заплата

15.06.2019

Вашият въпрос:

Здравейте,имам следното питане: На 05.06.2019 претърпях ПТП със служебен автомобил,който се оказа без Каско. За това че няма Каско разбирам в деня на ПТП. Работодателя веднага взе колата и я закара на сервиз,без някой да оцени щетите. На следващия ден ми даде хвърчащ лист със сумата която трябва да му възстановя,като ми удържи от заплатата. Щял да ми даде фактура....Междувременно бях пуснала молба за напускане,която е преди ПТП с дата на освобождаване 17.06.2019. На 14.06 ми звъннаха и ми казаха че на 17.06 документите ще са ми готови и са ми пуснали заповед за удържане на щетата. Аз обаче не съм разписвала длъжностна характеристика, нямам заповед за каране на колата,изобщо не се пускат пътни листове,карат се различни коли,всеки път взимаш тази която е свободна. Интересува ме какви са моите права и какво трябва да направя,защото не искам да ми удържат от заплатата. А и изобщо не смятам че трябва да им плащам. Трябва ли да получа заповедта и изобщо какви са моите права. Моля помогнете ми. Готова съм да Ви посетя или да се консултираме онлайн. Нуждая се от спешна помощ. Благодаря Ви предварително. Поздрави!

Нашият отговор:

За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.

Работодателят трябва, в 1-месечен срок от откриването на вредата, да издаде заповед, с която да определиоснованието и размера на отговорността на работника или служителя. Тази заповед следва да Ви бъде връчена. В 1-месечен срок от връчването на заповедта можете да я оспорите писмено пред работодателя - както основанието й, така и размера на отговорността. Едва ако в този срок не оспорите основанието или размер на отговорността, работодателят може да удържи суамта от трудовото Ви възнаграждение, без обаче да накърнява несеквестируемия минимум (онази част от трудовото възнаграждение, което не подлежи на принудително изпълнение). Ако правоотношението Ви е прекратено, работодателят може да претендира по съдебен ред сумите. Ако оспорите основанието или размера на отговорността, работодателят следва да предяви иск срещу Вас в съда.