Възможност за напускане

25.05.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, зам. гл. счетоводител съм във фирма, в която гл. счетоводител напуска. Няма да бъде назначен за момента такъв. От каква защита мога да се възползвам : - едностранно работодателя може ли да ми наложи да изпълнявам длъжността гл. счетоводител и за какъв срок. Ако реша да се възползвам от чл 327, ал 1,т.2 - напускане при забавяне на изплащане на трудовото възнаграждение /имам това основание- неизплатени 3 РЗ/ има ли основание да ме задържи във връзка с предаване на работата евентуално на друго лице. Благодаря предварително.

Нашият отговор:

Заеманата от служителя длъжност е елемент от трудовото правоотношение, който може да се изменя само по взаимно съгласие между работодателя и служителя. Като изключение, е предвидено, че при производствена необходимост работодателят може да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно (максималният период, през който служителят може да заема друга длъжност, е 45 календарни дни за една календарна година) друга работа (другата длъжност трябва да съответства на квалификацията на служителя) при производствена необходимост. За да Ви дадем становище, дали във Вашия случай може да се приеме, че е налице производствена необходимост, е нужно да се запознаем с всички обстоятелства (каква дейност осъществява дружеството работодател, напр.).

За да може да прекратите трудовия си договор на основание чл.327, ал.1, т.2 от КТ, е необходимо да е налице забавяне на трудовото Ви възнаграждение (като се приема, че забавянето следва да е налице по отношение на поне 60% от трудовото Ви възнаграждение). Необходимо е това забавяне да е налице към момента на прекратяване на договора - а именно, в момента, в който работодателят Ви получи заявлението по чл.327, ал.1,т.2 от КТ.