Искане на писмени обяснения във връзка с неявяване на работа

08.05.2019

Вашият въпрос:

Здравейте, въпроса ми е следният: по независещи от мен причини за един ден ми се наложи да отсъствам от работа. Предупредих работодателя си по телефона, но днес ми се искат писмени обяснения за отсъствието ми. От това което прочетох по въпроса ми стана ясно, че работодателя ми е в правото си да иска тези обяснения, но ме интересува има ли право да ме уволни на основание еднодневно отсъствие. Да уточня, че написах исканото обяснение, както и че до момента нямам налагани дисциплинарни наказания. Благодаря предварително.

Нашият отговор:

В Кодекса на труда са посочени нарушенията на трудовата дисциплина, за извършването на които работодателят може да наложи дисцплинарно наказание "уволнение". Неявяването на работа за един ден не е сред посочените. Повече информация може за нарушенията на трудовата дисциплина можете да прочетете тук:Нарушение на трудовата дисциплина , а за дисциплинарното уволнение можете да прочете тук: Дисциплинарно уволнение

Следва да имате предвид, че при налагане на диспцлинарно наказание, вкл. забележка или предупреждение за уволнение, можете да оспорите законността на наложеното наказание в 2-месечен срок от връчване на заповедта за същото пред съответния районен съд. Кантората ни е специализирана в представителство по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!