Въпрос за срочен договор с изпитване

01.04.2019

Вашият въпрос:

Здравейте! Наскоро бях назначен на работа на срочен договор със период на изпитване 6 месеца и срок за прекратяване с предизвестие 60 дни, който е записан в договора. Договора е в полза на работодателя. Искам да попитам понеже се оказва, че работата не ми харесва, за да напусна трябва да си подам предизвестие и го изпълня така не дължа 2 брутни заплати нали? Чудя се, защото видях, че в ТК пише за срочен договор предизвестието е 3 месеца, а в моя договор е 2, това по моя договор ли трябва да гледам? И другия ми въпрос е, ако се върна при стар работодател и съм на бесрочен договор прочетох, че тогава срочния договор се прекратява без предизвестие. В такъв случай ще дължа ли тези 2 брутни работни заплати като безсрочния прекратява срочния и напускам без предизвестие?

Нашият отговор:

1. Срочният трудов договор и трудовият договор със срок за изпитване са различни правни институти. Срокът за изпитване дава възможност на страната, в чиято полза е уговорен, в случая - на работодателя Ви, да прекрати договора без предизвестие преди изтичане на срока. В случай че в договорът е включена уговорка за срок по чл.68 от КТ и същата е действителна, т.е. налице са изискванията на закона, позволяващи сключването на срочен трудов договор, срокът на предизвестието е 3 месеца, като страните не могат да предвиждат по-кратък срок (срокът на предизвестието е по-кратък само когато оставащият срок на договора е по-малко то 3 месеца). За да прекратите договора си и да не дължите обезщетение за неспазено предизвестие, следва да подадете молба за прекратяване на правоотношението и да изработите срока на предизвестието.

2. Хипотезата, която визирате, е уредена в чл.327, ал.1, т.7 от КТ. За да възникне за Вас право да прекратите срочния си трудов договор без предизвестие, е необходимо на първо място срочният трудов договор, по който работите, да с уговорка за срок по чл.68, ал.1, т.1 или 3 от КТ - т.е. за определен срок или за заместване на работник или служител, и, на следващо място, да преминете на работа по безсрочен трудов договор.Ако тези предпоставки са налице, няма да дължите обезщетение за неспазено предизвестие, тъй като тази разпоредба Ви дава право да прекратите срочния договор без предизвестие.