Трудова злополука

15.01.2019

Вашият въпрос:

Как може да се провери дали има решение и дали изобщо е пусната декларация към ТП на НОИ за разследване дали нещо е трудова злополука или не ? Имаше в конкретния случай досъдебно производство където се произнесоха, че е трудова злополука ?

Нашият отговор:

За да бъде призната една злополука за трудова, е необходимо да има разпореждане на ТП на НОИ за признаване на злополуката за трудова. Можете да проверите след справка в компетентното ТП на НОИ. Ако още не е подадена декларация, имате възможност да подадете такава в 1-годишен срок от настъпване на злополуката. Отбелязването на злополуката в досъдебното производство като трудова, няма правно значение.

След като вече има разпореждане за приемане на злополуката за трудова, за Вас възниква правото да претендирате обезщетение за претърпените в резултат на злополуката имуществени и неимуществени вреди от работодателя Ви.

По отношение на размера на обезщетението, което можете да претендирате, бихме могли да дадем становище след като се запознаем с медицинската документация по отношение на уврежданията, които сте претърпели.

Ако желаете, можем да Ви съдействаме с цялата процедура - както за подаването на документите в НОИ за признаване на злополуката за трудова, така и за евентуални преговори или предявяване на иск за присъждане на обезщетение по чл.200 от КТ.

Кантората ни е специализирана в представителство по трудовоправни казуси и ако желаете да ни ангажирате, сме на разположение!