обезщетение при трудова злополука довела до смърт

20.11.2018

Вашият въпрос:

Съпругът ми загина при трудова злополука преди 1 година. Работодателят му ми предлага обезщетение близо до сумата която трябва да ни се изплати от застрахователната институция. В текста на споразумението е цитиран чл.200 от КТ. Съпругът ми беше пенсионер по нормалния път - за придобит трудов стаж и възраст съгласно изискванията. Въпросите ми са: - Ако приема споразумението с работодателя, от получената сума ще се приспада ли нещо? - Ще дължа ли неустойка на работодателя по това споразумение, ако заведа дело срещу прекия доказан виновник за злополуката който е работник при същия работодател?

Нашият отговор:

При заемане на позиция, която е с повишен риск за здравето, законодателят е предвидил сключване на задължителна застраховка от работодателя в полза на работника/неговите наследници. Застрахователната сума следва да е в размер на работната заплата на работника за 7 години. Тъй като тази застраховка е лична, претенция по нея в конкретния случай може да предявят само наследниците на починалото лице към застрахователя. В случай че бъде направено плащане по застраховката със същия размер следва да се намали имуществената отговорност на работодателя по чл. 200 от КТ. Така ако застрахователната сума, при работна заплата от примерно 1000 лв е 1000х12х7 или 84 000 лв., а справедливото дължимо обезщетение при загубата на близък е по 120 хил, то след получаването на застрахователното обезщетение от наследниците, може да се претендира заплащане на допълнително обезщетение над тази сума - примерно до 120 хил лв за всеки то наследниците. За да не подлежи на връщане сумата, която се договаря с работодателя, следва да е посочено, че това обезщетение страните приемат за справедлив размер на дължимото обезщетение над дължимата застрахователна сума.

При заплащане на суми от страна на работодателя и/или застрахователя към Вас, те встъпват във Вашите права срещу виновното лице. При това положение от лицето, което е причинило щета може да претендирате само суми, които са над тези, които работодателят и/или застрахователя Ви е платил - примерно работодателят е платил 100 хиляди, а Вие искате още 50 хиляди от виновното лице. За по-подробна консултация следва да се запознаем с казуса в детайли, за да можем да сме Ви полезни.

По отношение на размера на обезщетението, Ви съветваме да се консултирате с професионалист в областта, преди да сключите споразумение, тъй като често предлаганото обезщетение е в занижен размер и във вреда на наследниците на пострадалия.

Кантората ни е специализирана по отношение на преговори и процесуално представителство при трудови злополуки и ако имате допълнителни въпроси сме на разположение!