Злополука

18.10.2018

Вашият въпрос:

Здравейте По време на работа получих инфаркт. Два месеца преди да се случи това нещастие , личния ми лекар по линията на задължителни медицински прегледи по негова преценка ме беше изпратил на кардиолог. Той дори и не намекна ,че имам болно сърце. В цеха беше много топло,времето беше горещо. Съгласно чл. 73 ал 2 от НМЕ тази злополука не се класифицира като трудова. Моят въпрос към Вас е : Имам ли право на някакво обезщетение. Аз съм загубила здравето си при изпълнение на служебните си задължения на работното си място.В цеха беше много топло,ако съм била в къщи при климатика нали това нямаше да се случи. С нетърпение очаквам Вашия отговор. Поздрави

Нашият отговор:

Практиката е противоречива по отношение на въпроса дали инфарктът може да се приеме за трудова злополука.
От значение за определянето на инфаркта като трудова злополука са множество фактори, сред които е видът на работата, която изпълнява работникът,здравословното му състояние - дали има заболявания, които увеличават риска от инфаркт. За да Ви дадем становище дали има възможност инфарктът в конкретния случай да се риеме за трудова злополука, е необходимо да се запознаем с характера на работата Ви, условията, при които работите, здравословното Ви състояние. След като ни предоставите медицинските документи, с които разполагате и се запознаем със същите, ще можем да Ви дадем становище дали има и какви са възможностите за приемане на злополуката за трудова.

За да бъде признат инфарктът за трудова злополука, е необходимо да се подаде декларация до съответното териториално поделение на НОИ, след като се проведе разследване на злополуката, длъжностното лице издава разпореждане, с което приема или не злополуката за трудова.

След като вече има разпореждане, с което се признава злополуката за тудова, можете да претендирате обезщетение за претърпените имуществени и неимуществен вреди от претърпяната злополука.