Тормоз от колекторска фирма

18.09.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, миналата седмица в сряда ми звъняха от колекторска фирма във връзка с мое задължение към Боб в размер на 21 лева и някакви стотинки от 2015 година. Аз разбира се им казах, че изобщо не знам за такова задължение, никой не ми е звънял от мобилният оператор за да ми каже или да ме уведоми по някакъв друг начин. Разбираемо е, че стига да знаех, веднага щях да ги платя, все пак са 20 лв... Мъжът, който разговаря с мен се държа доста нагло, каза, че до понеделник (вчера) трябва да ги платя иначе ще ме съдят. Ако се беше държал малко по-любезно може би щях да се съглася да платя тези 20 лв само за да не ме занимават, но с държанието си предизвика обратната реакция от мен. Вчера пак ми звънна да попита (все така нагло) дали съм си платила, аз естествено му отговорих, че не съм и нямам намерение да плащам за нещо, за което дори не знам и не съм била уведомявана в продължение на 3 години. Той ми каза, че вече и да искам няма да мога да платя, защото ще заведат дело, каза, че от 21 лева ще трябва да платя 720 лв плюс разноските по ЧСИ. Възможно ли е изобщо това да се случи и могат ли да спечелят такова дело? Не е ли прекалено малък материалният интерес за да се образува производство? Не са ли длъжни от Боб да ме уведомят, че са прехвърлили правата на колекторска фирма и изобщо имат ли право да ми предоставят личните данни на трети лица? Аз разбира се, се съмнявам, че изобщо биха ме уведомили ако заведат дело, затова искам да знам къде мога да проверя дали има нещо заведено срещу мен, в районния съд по моето местоживеене или евентуално в някой арбитражен съд? Благодаря предварително!

Нашият отговор:

За задълженията към мобилни оператори се прилага кратката 3-годишна погасителна давност. Началото на давността започва да тече от датата, на която е следвало да се заплати фактурата, в която е обективирано задължението, което се претендира.

Кредиторът разполага с право да прехвърли вземането си, като уведомяването на длъжника за извършената цесия, не е условие за валидност. Действието на уведомлението за извършеното прехвърляне е, че преди момента на получаването му Ваш кредитор е първоначалният такъв и изпълнението на него Ви освобождава от дълга. Практика на мобилните оператори и колекторските фирми е да уведомяват длъжника за цесията едва при образувано съдебно производство срещу последния.

Законът не поставя изискване за минималем размер на претендираното материално право, като допустимост на предявения иск.

При образуване на дело срещу Вас съдът ще Ви изпрати документите по делото на настоящия Ви адрес (ако имате такъв), а ако нямате регистриран настоящ - по постоянния Ви адрес. Повече за уведомяването за заведено дело може да прочетете тук: Уведомяване за заведено дело

Към настоящия момент няма централизирана система, в която да може да проверите адли срещу Вас има заведено дело във всички съдилища в България. Можете да проверите на място в съда по постоянния Ви и/или по настоящия Ви адрес за образувани срещу Вас дела.

Към настоящия момент не разполагат с възможност за образуване на дело срещу Вас в арбитражен съд, тъй като с промените на ГПК от 2017г. потребителските спорове бяха изключени от приложното поле на арбитража.