неизплатени заплати

17.07.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, В момента съм на срочен ТД до 25.07.2018, ако не бъде прекратен става безсрочен. Въпросът ми е, ако искам да пусна заявление за прекратяване на трудов договор по чл.327 мога ли да го пусна на 26.07 и какво ще трябва да бъде изплатено тогава? Ако го пусна преди 25.07 какво ми дължи работодателят. Договорът е на 966 лв. бруто и за м. Юни са ми изплатени 399 лв. Датата, на която се плащат заплатите е 10-то число. Благодаря предварително за отговорът.

Нашият отговор:

Ако срокът за изпитване е уговорен в полза на двете страни или само в полза на служителя, преди да изтече, можете да прекратите договора си без предизвестие по чл.71 от КТ. В този случай ще Ви се дължат само неизплатените и дължими заплати, както и обезщетение по чл.224 от КТ - за неизползван платен годишен отпуск, ако има такъв.

За да прекратите договора си по чл.327 от КТ, е важно към момента на достигане на заявлението за прекратяване до работодателя, от който момент договорът се счита прекратен, да има забавяне изплащане на трудовото Ви възнаграждение, т.е. прекратяването да е след датата, на която следва да Ви се изплати възнагражднието. Можете да прекратите трудовото си правоотношение по чл.327, ал.1, т.2 от КТ както по време на изпитателния срок, така и след като същият изтече. При прекратяване на договора на това основание работодателят ще Ви дължи неизплатените и дължими трудови възнаграждения, обезщетение по чл.224 от КТ и обезщетение по чл.221 от КТ в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието.