Натиск за напускане на работа

05.02.2018

Вашият въпрос:

Здравейте, имам запитване към вас свързано с неправомерното ми уволнение. Работодателят ми иска да ме махне , като иска да подпиша по взаимно съгласие с предизвестие от 30 дена. - имат ли право да ме мехнат ако аз реша да не подпиша - имат ли право да ме преназначат на друга позиция, без мое съгласие - в ТД е записано, че трябва да подам 3-месечно предизвестие при напускане ( и за 2-те страни ли важи или само ако те решат е толкова) - И въпреки ,че си върша перфектно работата,а началника който иска да ме махне и да назначи на мое място племенника си, при това положение как да получа най-голямо обещетение. Благодаря, ако го прочетете и ми отговорите.

Нашият отговор:

Ако не желаете да прекратявате трудовия си договор по взаимно съгласие, работодателят Ви не може да Ви принуди.

На следващо място, за разлика от работника, работодателят не може да прекратява трудовите правоотношения, ако не са налице някое от изрично посочените основания в КТ. 

Длъжността, която изпълнявате, не може да бъде променена без ваше съгласие. 

Срокът на предизвестието е еднакъв за двете страни, т.е. и при прекратяване от страна на работодателя с предизвестие, той ще дължи 3-месечно предизвестие.

В чл.331 от КТ е предвидена възможност за прекратяване на трудовия договор по инциатива на работодателя срещу обезщетение от  най-малко 4 работни заплати. Можете да предложите на работодателя Ви прекратяването да бъде по този член.

В случай че прекратят трудовия Ви договор на друго основание, можете да обжалвате заповедта за уволнение в двумесечен срок от връчването й. Трябва да знаете, че подписът Ви върху заповедта за прекратяване на договора не означава съгласие, а само, че същата е доведена до знанието Ви. Ако откажете да я подпишете, същата може да Ви бъде връчена при отказ, като това може да бъде удостоверено със свидетели, така че не следва да се притеснявате от подписване на заповедта.