Заповед за изпълнение

10.01.2018

Вашият въпрос:

Получих Заповед за изпълнение от Мобилтел ЕАД за дължими суми по договор,неустойка и разноски по делото.Заповедта е по чл.410 от ГПК.Имам възможност и ще платя сумата в 14-дневния срок.Въпросът ми е дали ще се прекрати издаването на изпълнителен лист и може ли да платя сумата в каса на оператора,тъй като не е посочена банкова сметка.

Нашият отговор:

Има възможност да не плащате нищо към Мобилтел, тъй като не дължите сумите по заповедта. За задълженията към мобилни оператори се прилага кратката тригодишна погасителна давност. Във вашия случай голяма е вероятността сумите, които претендират да са погасени по давност и да не подлежат на принудително изпълнение. За вземането за неустойка също се прилага тригодишната давност, но често съдилищата отхвърлят претенциите на Мобилтел за неустойк, тъй като клаузата е неравноправна.  Трябва да се запознаем със съдържанието на заповедта, за да Ви дадем окончателно становище, но предвид практиката на дружеството, предполагаме, че настоящото е приложимо и към Вашия казус.

В случай че все пак решите да заплатите задължение, на първо място следва да се уверите, че заявител по делото е "Мобилтел" ЕАД, тъй като честа практика на дружеството е да прехвърля вземанията си на колекторски фирми, в който случай трябва да заплатите сумите на съответната фирма.

От м.10.2017г. са приети промени в ГПК, съгласно които заявителят, във Вашия случай "Мобилтел" ЕАД, е длъжен да посочи начин на изпълнение на вземането си. Този начин трябва да е указан в документите от съда и следва да го спазите, за да сте сигурна, че плащането ще Ви освободи от задължението. Важно е, по какъвто и начин да платите задължението си, ясно да посочите като основание " сума по заповед за изпълнение на парично задължение по ч.гр.д.№....../....г. по описа на РС-...". Плащането на каса на мобилния оператор не е удачно, тъй като нямате възможност да посочите такова основание и няма да е ясно какво представлява заплатената сума.

След като заплатите задължението си е трябва да подадете възражение по чл.414а от ГПК до съда, в което да посочите, че не дължите сумата поради плащането й, като представите и доказателства за същото, за да обезсили съдът издадената заповед за изпълнение.