Задължения към мобилен оператор

08.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте как мога да проверя дали задълженията ми към мобилен оператор са изтекли по давност минали са над 7г . И сега ме търсят всеки ден за сума от 80 лв. И казват че ако плата сега ще дам само 40

Нашият отговор:

За задълженията към мобилни оператори се прилага кратката тригодишна погасителна давност. Най-вероятно към настоящия момент задълженията Ви са изцяло погасени, освен ако не е образувано изпълнително дело срещу Вас или не се предприети други действия, които да прекъват давността. Тъй като давността не се прилага служебно, мобилните оператори или колекторските фирми, на коит прехвърлят вземанията си, отказват да отпишат задълженията поради изтекла давност. 

В практиката е спорно дали може да предявите иск, с който да бъде признато за установено, че не дължите сумите поради погасяването им по давност, поради което най-добрият вариант за действие е да не предприемате нищо и да изчакате евентуално те да заведат дело срещу Вас, за да може да се защитите. Трябва да поддържате адреса си актуален, тъй като съдебните книжа ще Ви бъдат връчени там. Когато получите документи от съда, може да се обърнете към нас, за да организираме защитата Ви по най-добър начин.

Ако Ви притесняват по телефона, можете да подадете сигнал до полицията. Не следва да им плащате нищо, тъй като към настоящия момент задължението Ви най-вероятно е изцяло погасено по давност.