заявление по чл.327 ал.1 т.2

04.12.2017

Вашият въпрос:

Здравейте!Обстоятелствата на работата ми са такива,че ме принуждават да подам заявление по чл.327 ал1 т.2.Въпросът ми е,благоприятно ли ще е да изпратя нотариална покана до работодателя ми за изплащане на дължимите заплати.И ако е добре,кога да стане това.Преди подаване на заявлението или след това.Ще ми помогне ли това ми действие в бъдеще ако се стигне до съдебно искане за разрешаване на на проблема.Питам за това защото очаквам сериозна семейна адвокатска защита на работодателя ми и преса върху мен. Как да постъпя.Нужно ли е да информирам институции като Инспекция по труда за създалото се трудовоправно отношение.Искам само да си получа заработеното толкова колкото ми се полага Благодаря за отделеното време и компетентните отговори! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! Андон Андонов

Нашият отговор:

Ако желаете да прекратите трудовия си договор без предизвестие поради неплащане на работните заплати от работодателя Ви, е необходимо към момента на получаване на заявлението от работодателя Ви, все още да не са Ви заплатени заплатите. За това, ако желаете да прекратите трудовия си договор на това основание, първо трябва да изпратите на работодателя си заявлението за прекратяване, и едва след като го получи да изпратите нотариална покана за изплащане на дължимите Ви се възнаграждения. За да може да претендирате неизплатените трудови възнаграждения по съдебен ред, не е необходимо да сте изпращали нотариална покана на работодателя, тъй като задължението за изплащане на трудово възнаграждение е с определен срок, след настъпването на който работодателят изпада в забава, респ. Вашето вземане е изискуемо и може да го претендирате по съдебен ред. Ако подадете сигнал до Инспекцията по труда, е възможно да бъде наложена глоба, респ. имуществена санкция на работодателя Ви за нарушение на разпоредбите на трудовото законодателство.

Когато прекратите трудовото правоотношение по реда на чл.327, ал.1, т.2 от КТ, Ви се дължи и обезщетение по реда на чл.221 от КТ в размер на брутното трудово възнаграждени за срока на предизвестието. Ако желаете, можем да Ви представляваме в производството за получаване на дължимите Ви се и неизплатени суми!