дисциплинарно уволнение

16.10.2017

Вашият въпрос:

Здравейте , вчера моят работодател ме уволни дисциплинарно, случая ми е следния. За 4 години досега не сам ползвала отпуска и реших да си взема 5 дена на 4 ден от отпуската си получавам заплатата си която се оказва че е по малка от предходния месец и не са ми изплатени командировките за лятото обадих му се по телефона и му казах че напускам защото за мен това е чиста подигравка , да работиш по 13 часа всеки ден , събота и неделя по командировки и накрая малка заплата.Дойде поговорихме и аз му казах че искам да напускам и вчера получих по пощата дисциплинарно уволнение.Въпросат ми е какво следва от тук нататъка какво да правя сега.Благодаря Ви предварително.

Нашият отговор:

Процедурата по налагане на дисциплинарно уволнение е формална, като в закона са уредени множество изисквания към нея. За да Ви бъде наложено законосъобразно дисциплинарно накаание, е необходимо първо да Ви бъдат поискани писмени обяснения, както и след това тежестта на нарушението да съответства на наложеното наказание. Повече информация може да прочетете тук:Дисциплинарно уволнение

Това, което може да направите, е да предявите иск пред съда, с който да поискате уволнението да бъде отменено като незаконно, да бъдете възстановена на работа, както и да Ви бъде изплатено обезщетение за оставане без работа. Важно е да знаете, че срокът, в който може да предявите иска е двумесечен и същият започва да тече от момента, в който заповедта Ви е била връчена, т.е. от деня, в който сте получили същата по пощата. Кантората ни е специализирана в трудовоправните казуси. Ако желаете да ни агнажирате, сме насреща.