некоректен работодател - чл. 328 ал.1 т.3

01.08.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, на 30.06.2017 работодателя ми връчи едномесечно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор на основание чл.328 ал.1. т.3, като следва да се прекрати считано от 31.07.2017. Аз го подписах и половината месец работих, а през другата бях в платен годишен отпуск 12 дни. Дадох си трудовата книжка за да ми бъде попълнена... Днес ходих да я взема с идеята да се регистрирам на трудовата борса за да получавам обезщетение за безработица. При връчването на трудовата книжка и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение обаче забелязвам че и в двата документа като основание за прекратяването е посочен член 325 т.1 от КТ.(Заповедта е от 01.08.2017) Работодателя ми иска да я подпиша и нещо повече...да съм бил написъл под заповедта, че ''съм получил всички възнаграждения и нямам претенции към фирмата''. Разбира се, аз отказах, написах на заповедта ''не съм съгласен'' и настоявам документите ми да бъдат коректно приключени по чл. 328 ал.1. т.3. както е в предизвестието. Искам да отбележа и че не съм подавал молба за напускане т.е. въобще нямам нищо общо с чл.325. Желанието ми е да се регистрирам на трудовата борса и доколкото знам имам 7 дни да го направя. Работодателя обаче отказва да ми коригира документите с отговор на счетоводителката му, че ако го направи - после не може 2 години да назначат друг служител (продавач-консултант) на мое място... което май също не е вярно? но аз няма да оставя нещата така и съм решил да си търся правата до дупка! Моля за становище -има ли право работодателя ми да постъпва така с мен и ако ''не'' за Вашето съдействие за реализиране на целта.

Нашият отговор:

Трудовото Ви правоотношение се е прекратило автоматично с изтичане на едномесечния срок на предизвестието, тоест на 30.07.2017г. В случайте на уволнение с предизвестие, при спазване на неговия срок, заповедта има констативен характер, а предизвестието е това, което прекратява трудовия Ви договор. В този случай втората заповед по чл.325 от КТ не поражда действие. 

Не подписвайте никакви ведомости, тъй като впоследствие няма да имате възможност да си търсите дължимите суми. Следва да имате предвид, че при уволнение по чл.328, ал.1, т.3 от КТ, работодателят Ви дължи обезщетение за прекратяване на трудовото Ви правоотношение на това основание.