Прекратяване на трудов договор

25.06.2017

Вашият въпрос:

Здравейте Поради семейни причини не можех да присъствам на работа и нямаше как да си взема болничен. Изпратиха ми писмо с което ме викат да дам обяснения. Отидох дадох обяснения и подадох молба за напускане на която не ми дадоха входящ номер. Направо ми казаха, че уволнят дисциплинарно след като не предоставям нов трудов договор. Казаха че ще ми изпратят документите по пощата и единственото което получих е един лист. Искам да се оправят нещата и ако може да се махне дисциплинарното уволнение. Само това искам. Колко пари ще ми струва това нещо.

Нашият отговор:

Имате двумесечен срок, от получаване на заповедта за уволнение, в който може да искате от съда да признае за незаконно уволнението. При дисциплинарните уволнение от значение е дали е спазена процедурата за налагане на дисциплинарното наказание, както и съразмерността на наложеното наказание с оглед извършеното нарушение на трудовата дисциплина. 

Повече може да прочетете тук: Дисциплинарно уволнение

В случай че решите да предявите иск, следва своевременно да предприемете действия, тъй като след изтичане на двумесечния срок, искът би бил недопустим.