Призовка за принудително изпълнение

26.05.2017

Вашият въпрос:

Имаме две изпълнителни дела от 2011г.по два кредита закупени от ОТП Факторинг. Получих призовка в която ЧСИ ме уведомява, че ще направи опис и оценка на движимите ни вещи по молба на ОТП Факторинг. Вече имаме запор на трудовите възнаграждения със съпруга ми и вноските са редовни. След консултация с офиса на ЧСИ се установи, че парите влизат по едното от делата, а по другото дело нищо, затова кредитора е поискал да се направи това принудително изпълнение. Въпроса ми е имат ли право и дали са валидни предприетите действия след като има плащания към кредитора. Има ли някаква вероятност да е погасено по давност това задължение.

Нашият отговор:

В случай че запорът е изпълняван само по едното дело, и ако други изпълнителни дейстивя не са предприемани, възможно е второто дело да се е перемирало (прекратило по силата на закона) и задълженията Ви по него да са погасени по давност. Повече информация може да намерите тук: Погасителна давност на вземания по изпълнителни дела

Относно описа на движими вещи, следва да знаете, че съдебните изпълнители рядко пристъпват в действителност към извършването на такъв, тъй като им отнема твърде много време. Идеята е да сплашат длъжника, за да започне да плаща. Трябва да знаете и, че в случай че в жилището, където е посочено, че ще бъде извършен описът, не е собственост на длъжника по изпълнителното дело, собствениците имат право да не допуснат съдебния изпълнител да извърши описа.