Прекратяване на трудов договор по чл.328 ал.1 т.5

16.05.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Имам следния казус: работодателят иска да ме съкрати чл.328 ал.1 т.5, тъй като според него не съм се справял с поставените задачи (разработка на софтуер). Само че реално има намаляване на обема на работа. Въпреки това той не е съгласен да ме съкрати по чл.328 ал.1 т.3 или по чл.331. Интересувам се от следното: - каква е процедурата за съкращение по чл.328 ал.1 т.5, как се доказва липса на качества, при положение, че изпитателният срок е минал и вече съм на постоянен договор? - ако това уволнение бъде извършено, може ли да се оспорва в съда като незаконно? - ако след уволнението се регистрирам на трудовата борса и уволнението се признае за незаконно и получа обезщетение от работодателя, следва ли да върна обезщетението от трудовата борса, мога ли след това да се регистрирам повторно? Благодаря прдварително!

Нашият отговор:

1. При прекратяване на трудовия договор поради липса на необходимите качества, работодателят е длъжен да изложи подробно кои именно качества липсват и как те се отразяват върху изпълнявата от служителя работа. Това може да направи както в самата заповед за уволнение, така и в друг документ, който обаче следва да бъде доведен до знанието Ви.

2. Уволнението може да бъде оспорено пред съда в двумесечен срок

3. В случай че съдът отмени уволнението като незаконно, и решението влезе в сила, дължите връщане на получените суми от НОИ, представлващи обезщетнеие за безработица. Може да се регистрирате отново, стига да са налице предпоставките за това.Разпоредбата на чл.54б(4) от КСО предвижда, че щом придобиете право на парично обезщетение за безработица прди изтичане на тригодишния срок от предходното упражняване (както би било в конкретния случай), имате право да получавате обезщетение в минимален размер за срок от 4 месеца.