Напускане на работа

26.04.2017

Вашият въпрос:

Здравейте, Искам да напусна работа, като при нас предизвестието е 2 месеца максимално. Моят шеф предполагам ще се съгласи да ме освободи веднага от неговия отдел за да освободи бюджет. Имам 2 въпроса: 1. Може ли работодателят да ме принуди в такъв случай да напусна преди края на 2та месеца? Аз лично предпочитам да остана 2 месеца преди започването на новата работа за да получавам заплата. 2 Може ли работодателят да ме принуди в такъв случай да си използвам полагащата ми се отпуска за миналите месеци през годината и такава от предни години? Аз не искам да я ползвам, искам работодателят да ми я плати. Поздрави, Методи

Нашият отговор:

1. Ако сте подали заявление за прекратяване на трудовия договор и в него е посочено, че ще изработите срока на предизвестието, работодателят не може да Ви принуди да напуснете по-рано. Работодателят обаче има възможност, ако е налице друго основание да прекрати трудовия Ви договор, ако е налице някое от основанията.

2. Съгласно разпоредбата на чл. 173, ал.4 от КТ - "Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие ..., както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.". В случай ,че работодателят Ви Ви е отправил такава покана, той може да Ви наложи да използвате платения си годишен отпуск за минали години.